Güneş enerjisi sistemi kurmak için bilmeniz gerekenler
Bu yıl, Birleşik Krallık ve AB’deki haneler enerji faturalarına yüzde 29 daha fazla ödeme yaptı. Böylece, enerji fiyatlarında yıllardır en yüksek artış gerçekleşti. Bununla birlikte bu oran ülkemizde yüzde 97 seviyesindedir. Birçok AB ülkesinin hükümetleri, darbeyi yumuşatmak için sakinlerine milyarlarca avroluk yardım paketleri sundu. Hane bütçeleri daralırken, birçok insan evlerine güç sağlamak için alternatif yöntemler arıyor. Güneş enerjisi sistemi de bu alternatif yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Güneş panelleri nasıl çalışır?
GES için enerjiyi, elektrik ve ısı üretmek için kullanılabilen güneş sağlar. Teknoloji, fotovoltaik etkiden yararlanarak güneş ışığını doğrudan elektriğe dönüştürür. Bu, ışığa maruz kaldığında voltaj veya elektrik akımı oluşturur.
Kaç tane güneş paneline ihtiyacım olacak?
Dört kişiyi barındıran üç yatak odalı, yarı müstakil bir mülk genellikle yaklaşık 10 güneş paneline ihtiyaç duyar. Çok fazla satın almak gereksiz bir masraf olabilir. Fakat, çok az satın almak ise işleminizi kârsız hale getirebilir. Bu büyüklükteki bir evin yıllık elektrik kullanımı muhtemelen her yıl 2.900 kilovat saat (kWh) olacaktır. Böylece, 1kWh bir cihaza bir saate kadar elektrik sağlanmaktadır.
Türkiye’deki bir eve güneş panelleri kurmanın maliyeti nedir?
Mart 2022’de Energy Trust, dört kişiyi barındıran üç yatak odalı, yarı müstakil bir mülk için kurulum maliyetinin yaklaşık 7.827 € olduğunu bildirdi. Para Tasarruf Uzmanına göre, gün içinde evdeyseniz, paranızı geri kazanmanız daha az zaman alacaktır. Ülkenin güneyinde yaşıyorsanız, kurulum maliyetlerini ortalama 8-10 yılda alırsınız. Nispeten, yalnızca akşamları evdeyseniz, 20 yılınızı alabilir. Pek çok insan güneş paneli kurmak ister, ancak bu kadar yüksek bir ön maliyet maliyeti düşürür. Güneş enerjisi ile alakalı ürünlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
Türkiye’de güneş enerjisi kurulumu için mali yardım var mı?
Bireysel olarak, ev gibi özel mülklere yapacağınız GES için ne yazık ki destek bulunmamaktadır. Ancak; KKYDP, TTGV, TurSEFF, TKDK gibi kurumlar güneş enerjisi için teşvik vermektedir. Örneğin; TKDK’nın yürüttüğü IPARD programı ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelere, Türkiye tarım sanayinin AB pazarına açılmasında destek olunur. Bununla birlikte kırsal kesimde güneş enerjisi için teşvik veren kurumlar, başvurunun çeşidine göre yüzde 50 ye kadar destek vermektedir. Ek olarak, linke tıklayarak e-devlet adresinden başvuru yapabilir ve bilgi alabilirsiniz.

Türkiye güneş panellerini kullanacak kadar güneşli mi?
İngiltere, Finlandiya, Letonya gibi sürekli gri ve bulutlu havaya sahip ülkeler güneş enerjisinden aktif bir şekilde faydalanmaktadır. 21 Haziran tarihinde Türkiye’de 15 saat gündüz yaşanır. Ülkemiz yengeç dönencesinde yer alır. Türkiye, ekvator bölgelerini saymaz isek güneşten enerji verimi alan ülkelerin başında gelir.
