
Güneşin çekirdeğindeki füzyon reaksiyonu sayesinde oluşup yayılan ısı ve ışığa güneş enerjisi denir. Güneşten gelen ısı ve ışıktan yararlanmamızı sağlayan teknolojilere ise güneş enerjisi teknolojileri denir. Güneş ışığından elektrik üretiminde en çok tercih edilen iki teknoloji vardır. Bunlar fotovoltaik güneş panelleri ve güneş kuleleridir.
Güneş Enerjisi Kuleleri
Güneş kuleleri, güneş ışığını aynalar ile bir kuleye odaklayarak elde edilen ısı ile elektrik üretilen sistemlerdir. Büyük çapta elektrik üretimlerinde kullanılırlar ve çok fazla alana ihtiyaç duyarlar. Pahalı ve bakıma ihtiyaç duyan sistemlerdir bu yüzden daha az tercih edilirler.

Fotovoltaik Güneş Panelleri
Fotovoltaik güneş panelleri, ışığı doğrudan elektriğe çeviren sistemlerdir. Yarı iletken bir diyot olan güneş paneli hücreleri güneş ışığının taşıdığı enerjiyi fotoelektrik reaksiyonu ile elektriğe dönüştürürler. Güneş panelleri görece ucuzdurlar kurulumları kolaydır ve çok az bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple günümüzde güneş ışığından elektrik üretimi için en çok kullanılan güneş enerjisi teknolojisidirler.

Güneş Enerjisinin Potansiyeli
Dünyaya bir buçuk saatte çarpan güneş ışığı tüm dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Günümüzde Dünyanın toplam enerji talebi yaklaşık 13 terawattır (13 000 000 000 000 watt). Bu talebin önümüzdeki 30 yıl içinde 23 terawatta çıkacağı tahmin edilmekte. Bu da demektir ki 2050 yılına kadar her gün 1 gigawattlık (1 000 000 000 watt) bir enerji üretim santrali kurulması gerekmekte. Yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyeline bakıldığında ise rüzgar enerjisi yaklaşık 2-4 terawatt, hidroelektrik 0,5 terawatt, jeotermal enerji 12 terrawat, gelgit ve okyanus akıntıları ile üretilebilecek 2 terrawatt, güneş enerjisinin potansiyeli ise 120 000 terawattır. Potansiyel bakımından hiçbir enerji kaynağı güneş enerjisine yakın bile değildir.
Evler İçin Güneş Enerjisi Sistemleri
Peki bu potansiyeli nasıl kullanabiliriz? Günümüzde pek çok ülke güneş enerjisine büyük yatırımlar yapmakta. Özellikle iklim değişikliği sebebiyle ülkeler fosil yakıtları terk etmekte ve yeni alternatifler aramakta. Bu talep karşısında yenilenebilir enerji kaynakları pazarı git gide büyüyor güneş sistemleri de bu büyümeden payını alıyor. Üretimdeki artış ve yeni üretim teknikleri sayesinde şu anda güneş sistemlerinin maliyeti tarihin en düşük seviyesinde seyretmekte. Artık bu sistemler sadece devletlerin ve büyük kuruluşların değil herkesin uygulayabileceği teknolojiler haline gelmekte. Güneş panellerinin ömrü 20-25 yıl arasında olduğu için kendisini 10 yılda ödeyen sistemde kalan 10 yılda bedava elektrik kullanabilirsiniz. Şu anda ülkemizde devlet yenilenebilir enerji üreticilerine alış garantisi veriyor. Eğer şebekeye bağlı bir güneş enerjisi sistemi kurarsanız devlet ürettiğiniz fazla elektriği sizden satın almakta. Bu şekilde kendi elektriğinizi üretir hem de ürettiğiniz elektriği satarak ülkenin enerji üretimine katkıda bulunursunuz.