İçeriğe geç

Güneş Paneli

Güneş Paneli Nedir?

Solar sistem güneş enerjisi ile başlar. Güneş paneli (ayrıca “PV panel” olarak bilinir), güneşten gelen ışık enerjisini elektrik enerjisine çevirmede kullanılır. Foton adı verilen enerji parçacıkları, panel üzerinde bulunan hücreler yardımı ile doğru akım elektronlarına dönüşür.

Güneş paneline ait enerji dönüşümü yapısı

Güneş panelleri, elektrik konut ve ticari güneş enerjisi sistemleri yanı sıra telekomünikasyon ekipmanı, uzaktan güç sistemleri ve uzaktan algılama gibi çeşitli alanlarda da kullanılır.

Bu yazıda güneş panellerinin teknolojisini ve faydalarını inceleyeceğiz. Güneş panellerinin nasıl çalıştığı, nasıl yapıldığı ve güneş enerjisi ile nasıl elektrik enerjisi ürettiği hakkında bilgi sahibi olacağız.

Güneş enerjisi ile ilgili daha fazla bilgi elde etmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri, güneş ışığı şeklinde temiz enerji toplar. Toplanan ışık, güç sağlamak amacı ile elektriğe dönüşür. Paneller, katmanlardan oluşan silikon yapıdan meydana gelir. Bu silikon yapı, negatif ve pozitif yükü sağlayan birimlerden (güneş pili) oluşmaktadır. Güneş panelleri fotonları emerek bir elektrik akımı başlatır.

Şebekeden bağımsız güneş enerjisi uygulamalarında; akü, şarj kontrolcüsü ve invertör bileşenler arasında yer alır. Güneş enerjisi şarj kontrol ünitesi aracılığı ile akülere doğru akım (DC) iletir. Daha sonra, depolanan güç alternatif akıma (AC) dönüşmek üzere invertöre hareket eder. Bir invertör tarafından desteklenen güneş panelleri, yüksek elektrik gereksinimlerini karşılayacak şekilde enerji sağlama kapasitesine sahiptir.

AC akımı; evlerde veya ticari binalarda, uzak kabinlerde, kulübelerde, eğlence araçları ve teknelerde, uzaktan trafik kontrollerinde, telekomünikasyon ekipmanlarında, petrol ve gaz akışı izlemede, tarımsal çözümlerde ve çok daha fazla alanda ihtiyaç duyulan yükleri çalıştırmada kullanılmaktadır.

Yüzen güneş enerjisi tarlası

Faydaları Nelerdir?

Birçok uygulama için elektrik üretmenin pratik yolu, güneş enerjisi kullanmaktır. Örneğin; uzak bölgelerde elektrik enerjisi kullanmak için elektrik direklerinin montajına ihtiyaç yoktur. Bununla birlikte kablolama, bağlantı ve fatura gibi süreçleri tamamlamaya veya ödemeye gerek yoktur. Potansiyel olarak bir güneş enerjisi sistemi daha ucuzdur. Ayrıca, uygun bir şekilde bakımları yapıldığı takdirde otuz yıldan fazla güç sağlayabilmektedir.

Güneş panellerinin hareketli parçası yoktur. Böylece çok az bakım gerektirmektedir. Sağlam bir şekilde üretilmektedir ve sonuç olarak düzgün bir şekilde muhafaza edilirse onlarca yıl dayanma kapasitesine sahiptirler.

Ek olarak ekonomik açıdan kıyaslama yapacak olursak; bir sistem ilk kurulum maliyetlerini karşıladıktan sonra, geri kalan ömründe ücretsiz olarak elektrik üretecektir. Potansiyel olarak aylık elektrik faturalarını ortadan kaldırır. Ek olarak; şebekeye bağlı sistemlerde elektrik şirketlerinden kar elde edilebilinir.

Yorumlarınız bizim için değerli

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir